srpski | english

Nutrico dijeta

Nutrico Diet® je moderan program za regulaciju telesne mase. Utemeljen je na visokom unosu proteina relativno niske kalorijske vrednosti koji se zbog svoje strukture teže vare, pri čemu dolazi do sagorevanja velike količine masnih kiselina koje postaju glavni izvor energije. Ovakav princip je već nekoliko decenija prisutan u mnogim zemljama gde je, zahvaljujući efikasnosti i brzini delovanja, doživeo veliki uspeh.

Više o proteinskoj ishrani

Izgubiti višak kilograma u teoriji je lako – jednostavno jedite manje i vežbajte više. Ali u praksi je mršavljenje zahtevan i dugotrajan posao. Mnogi koji su, što iz zdravstvenih, što iz estetskih razloga, odlučili da smršaju slažu se da je težak zadatak pronaći dijetu sa pravilnim odnosom nutrijenata koja odgovara užurbanom dnevnom ritmu, a da je uz to i ukusna. Danas je sve veći broj popularnih dijeta koje obećavaju mnogo. I zaista, razni režimi ishrane mogu dovesti do gubitka kilograma, ali rezultati su ponekad ispod očekivanih. Gubitak mišićne mase, smanjeni tonus kože, umor i brzo vraćanje izgubljenih kilograma (yo-yo efekt) česte su neželjene posledice mršavljenja, mada im se može doskočiti dovoljnim unosom proteina.

Zašto su proteini važni?

Proteini su makronutrijenti neophodni za pravilno funkcionisanje organizma u svim životnim fazama i potrebno ih je svakodnevno unositi hranom u dovoljnoj količini. Imaju brojne funkcije od kojih su najvažnije izgradnja i obnova mišićnog tkiva, izgradnja hormona i enzima, prenos hranljivih materija do ćelija, rast kose, kože i noktiju, održavanje kiselo-bazne ravnoteže u krvi i normalne raspodele vode u telu kao i stvaranje antitela koja nas štite od bolesti. Ali ne smemo da zaboravimo da su proteini izvor energije kad u organizmu nema dovoljno drugih makronutrijenata koji je obezbeđuju. Proteini su, dakle, neophodni da bi naš organizam normalno funkcionisao.

Dovoljno proteina za gubitak kilograma

Varenje proteina počinje u želucu i traje duže u poređenju sa varenjem ugljenih hidrata ili masti; potrebno je više od tri sata da bi se proteini u potpunosti razgradili i apsorbovali. Razlog je jednostavan – proteini su složena jedinjenja dugih razgranatih lanaca za čije je „kidanje“ potrebno obezbediti dovoljno energije. Za varenje proteina organizmu je potrebno od pet do sedam puta više energije nego za apsorpciju ugljenih hidrata ili masti. Tako je izračunato da je za dobijanje 100 kcal iz hrane bogate proteinima potrebno utrošiti 30 kcal. Ovakvo „usporeno“ varenje proteina obezbeđuje sporije pražnjenje želuca i duže zadržavanje osećaja sitosti.

Iz tog razloga danas se za regulaciju telesne mase sve češće preporučuje smanjenje unosa kalorija ograničavanjem unosa ugljenih hidrata i masti u korist proteina kako bi se organizam prisilio na razgradnju vlastitih masnih rezervi da dobije energiju. Na ovom principu temelje se brojni popularni programi mršavljenja: Atkinsonova dijeta, Dukanova dijeta, South Beach dijeta. Ali pri odabiru nekog režima ishrane sa povećanim unosom proteina treba biti oprezan jer su neki od njih vrlo restriktivni – često potpuno ograničavaju unos ugljenih hidrata što nije preporučljivo, a uglavnom zabranjuju i voće i povrće što može dovesti do nedovoljnog unosa vitamina i minerala. Povećana konzumacija mesa sa često visokim sadržajem zasićenih masti može da utiče nepovoljno na zdravlje srca i krvnih sudova. Zato je bolje odabrati režim koji obezbeđuje visoko hranljive proteine, a da pritom ne isključuje ostale visoko vredne nutrijente poput vitamina, minerala i vlakana.

Milsing d.o.o. • Bulevar Mihajla Pupina 16v, 11070 Novi Beograd · Tel 011/65 56 360 • e-mail: savet@milsing.rs